Blog #3: kilometerslang – Berlijn update

Zeventien minuten over acht. Kristel kijkt gefocust naar een serie op haar laptop. Jasper zit op zijn bed, omringd door aantekeningen, een laptop en een boek. Met een nadenkend gezicht zit hij te typen. Margriet ligt op haar bed en kijkt dromerig naar haar laptop -als het goed is monteert ze de vlog. Celine zit ook op haar bed, omringd door allemaal spulletjes – overwegend veel roze- en haar laptop op schoot. Tijd voor blog drie. De afgelopen dagen zijn zo ontzettend druk geweest, dat we een hoop aan je te vertellen hebben. Dus hier volgt een kilometerslang verhaal. Grapje, geen zorgen. We zullen het bondig houden.

Planners en interviews

Celine heeft een week voor de reis een planner in Excel tot leven geroepen. Waar we al onze afspraken, kookbeurten en andere dingen naar hartenlust in kwijt kunnen. Nou ja, hartenlust? Jasper: ‘Hoeveel denk je dat ik me aantrek van de planner?’ Maar onze planner liep voller en voller en bleek nuttiger dan gedacht.

We zijn hier nu ruim een week en we hebben al negen interviews achter de rug. En dan ook nog een aantal telefonische interviews voor Family Factory. Net geteld in de planner. En er staan nog minstens vier in de planning!

Beweging in Berlijn

Zoals je nu wel begrijpt, zitten we niet stil hier in Berlijn. En ja, dit mag je ook letterlijk nemen. Naast de sportmomentjes van Kristel (en Celine, die ook een keer meedeed maar er niet zo goed in was) en de wandelingen door parken, zijn we tot veel meer in staat. Zo hebben Kristel en Celine voor een reportage met Artine en haar vriendin een stuk van de Mauerweg gefietst. Ze woont nu een paar jaar in Belijn en is zich in in de stad aan het verdiepen. ‘Ik studeer Berlijn’, grapte ze onlangs. Het werd een kilometerslange tocht (zo’n 60 km!) op mountainbikes die van Artine werden geleend. ‘Het was lang en heftig, maar erg indrukwekkend. Overal zijn verhalen, ook op plekken waar je normaal voorbij loopt of fietst’, vindt Kristel als ze erop terug kijkt. “Een intense ervaring, zowel fysiek als mentaal. De verhalen die je tegenkomt onderweg zijn echt heel heftig, maar ook ontzettend interessant’, aldus Celine. Om het af te maken schoot haar fietsketting er zevenhonderd meter voor de eindstreep vanaf.

Op onderzoek uit

StoryHub blijft ontzettend nieuwsgierig en de volgende dag stonden Jasper en Celine alweer op de (ietwat slappe) benen voor een interview. Mireille vertelde van alles over de bezettersscene in de oude DDR-wijk Prenzlauer Berg.

De ochtend daarna -vanochtend- , ging de wekker weer vroeg. Althans, dat was de bedoeling. Ondanks dat we vergeten waren een wekker te zetten, waren Margriet, Kristel en Celine keurig op tijd bij Artine om verder de Berlijnse geschiedenis in te duiken. Deze keer de Joodse geschiedenis. We wandelden door de stad. ‘Ongelofelijk heftig en ook bijzonder om meer te weten te komen over de Joden en wat zij hebben meegemaakt in Berlijn tijdens de Holocaust’, blikt Margriet terug.

Ondertussen had Jasper andere zaken aan zijn hoofd. Hij deed onderzoek naar Bonhoeffer, een bijzondere theoloog en hij bezocht het Bonhoeffer-Haus. Daar is Bonhoeffer in ’43 opgepakt. Jasper: ‘Daar sprak ik met Gottfried Brezger, de voorzitter van het Bonhoeffer-Haus. De geschiedenis van Bonhoeffer vertelde hij erg gepassioneerd. Over Bonhoeffers theologie, maar ook de praktijk van het verzet tegen de Nazi-regering.’

De laatste (warme) dagen

Nog maar vijf dagen, dan reizen we weer naar huis. De laatste (warme) dagen zijn aangebroken. Met nog genoeg leuke plannen. Zoals Jasper meeslepen naar de karaokebar. Volgende keer meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *